بر روی کاغذ، سرمایه گذاری با مومنتوم (Momentum) کمتر شبیه به یک استراتژی معاملاتی است و بیشتر شبیه به عکس العملی غیرمفید به اطلاعات بازار است؛ اما اگر میخواهید اصل قضیه را بدانید، مومنتوم نرخ صعود یا نزول قیمت یک دارایی را تشخیص میدهد.
برای تحلیل روند، مومنتوم یک اندیکاتور کاربردی است که ضعف یا قدرت قیمت را تشخیص میدهد. تاریخ نشان داده که مومنتوم در روندهای صعودی بازارهای مختلف، بسیار بیشتر از روندهای نزولی مفید بوده است؛ چرا که بازارها بیش از آن که نزول کنند، صعود میکنند. به عبارتی، بازارهای گاوی طولانی مدتتر از بازارهای خرسی هستند.
مومنتوم شبیه به یک قطار است که در ابتدای شروع به حرکت، کم کم شتاب میگیرد و زمانی که سرعت قطار زیاد شد، شتاب آن متوقف میشود. قطار حرکت میکند، اما با سرعت بیشتر؛ چون تمام مومنتومی که از شتاب اولیه قطار ساخته شده بود، آن را به جلو حرکت داده است.
در بازارهای مالی، برخی سرمایه گذاران ممکن است یک دارایی را زود خریداری کنند؛ قبل از این که قیمت شروع به شتاب گیری به سمت بالا کند. اما زمانی که فاندامنتالها مثبت باشند، باعث میشوند که قیمت به سمت بالا جهش یابد. برای سرمایه گذاران مومنتوم ، سودآورترین قسمت اینجاست که قیمت با سرعت بالایی صعود میکند. البته زمانی که سود دریافت میشود، بازار معمولا خود را تنظیم میکند و قیمت به سمت پایین بر میگردد.
لازمه فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال و انجام معاملات ارزی درست، داشتن اطلاعات کافی و تحلیل و تجزیه رفتارهای بازار است. افراد متخصصی تحت عنوان تحلیلگران بازار ارز دیجیتال برای این کار وجود دارند. ضمن اینکه سایتها و پلتفرمهای مختلفی وجود دارند که به تجزیه و تحلیل یک دارایی و رفتار آن در بازار میپردازد. اما چیزی که حائز اهمیت است، توانایی و تسلط شما به عنوان یک معاملهگر حرفهای روی این دادهها است. اندیکاتور مومنتوم به عنوان یکی از ابزارهای اصلی تحلیل تکنیکال بازار رمز ارزها، کمک شایانی در این زمینه به شما خواهد کرد.
اندیکاتور مومنتوم (Momentum) این توانایی را دارد که با تشخیص روند حرکتی، نرخ صعودی و نزولی یک دارایی را مشخص و ضعف یا قدرت قیمت یک ارز دیجیتال را در بازههای زمانی مختلف بررسی کند. تحلیل و بررسی اندیکاتور مومنتوم به تریدرها کمک میکند تا در روندهای صعودی، بازار را تشخیص دهند و فرصت خرید پیدا کنند. در ادامه این مقاله به سؤالاتی مثل اندیکاتور مومنتوم چیست و چه کاربردهایی دارد پاسخ خواهیم داد.
فهرست محتوا
پدر سرمایه گذاری مومنتوم کیست؟
Richard Driehaus با این که اولین سرمایه گذار مومنتوم نیست، اما این روش را به عنوان یک استراتژی کاربردی وارد بازارهای مالی کرده است. فلسفه او این بود که با خرید در قیمت بالا و فروش در قیمت بالاتر، میتوان سود بیشتری کسب کرد، تا این که دارایی را در قیمتی بسیار پایین بخریم و منتظر بمانیم تا صعود کند.
دریهاوس اعتقاد داشت که فروشندگان بازنده باید راه را برای خریداران برنده باز کنند. بسیاری از تکنیکهایی که او استفاده کرد، تبدیل به اصول روشی شدند که ما امروزه مومنتوم مینامیم.
نکات کلیدی Momentum
- سرمایه گذاری Momentum یک نوع استراتژی ترید است که تریدرها دارایی در حال رشد را میخرند و زمانی که به اوج قیمت خود رسید، آن را میفروشند.
- هدف مومنتوم این است که با یافتن فرصت خرید در روندهای صعودی کوتاه مدت، با نوسان پیش بروید و سپس زمانی که قدرت آن دارایی شروع به ضعیف شدن کرد، آن را بفروشید.
- تریدهای حرفهای میدانند که چه زمانی وارد بازار شوند و از آن خارج شوند. آنها همچنین میدانند که چگونه به روندهای کوتاه مدت، اخبار و دیوارهای فروش واکنش نشان دهند.
- ریسکهای ترید مومنتوم شامل ورود زودهنگام به پوزیشن، بستن دیرهنگام پوزیشن و منحرف شدن از روند و از دست دادن روندهای اصلی بازار است.
- مومنتوم نرخ تغییر در حرکت قیمت را در یک بازه زمانی نشان میدهد تا تریدرها قدرت روند را تشخیص دهند.
سرمایه گذاری مومنتوم چگونه است؟
اصل سرمایه گذاری یا ترید مومنتوم این است که بتوانید در نوسانات بازار پوزیشنهای کوتاه مدت باز کنید و زمانی که قیمت بالا رفت، سریعا آن را بفروشید. پس از بستن یک پوزیشن، سرمایه گذار بهه دنبال یک فرصت جدید میگردد.
در روش مومنتوم، نوسانات بازار شبیه به امواج دریاست و تریدرها بر روی امواج سوار میشوند و قبل از آن که موج فعلی تمام شود، به موج بعدی میپرند.
یک تریدر مومنتوم به دنبال این است که از بقیه جلو بیافتد و اولین نفری باشد که سود میگیرد. زیرا اگر بعد از تریدرهای دیگر وارد بازار شود، ممکن است سود چندانی دریافت نکند و یا حتی ضرر کند.
انتخاب دارایی برای ترید مومنتوم
زمانی که ترید مومنتوم انجام میدهید، داراییهای پرنوسان را انتخاب کنید. از صندوقهای قابل معامله لوریج شده یا معکوس دور بمانید؛ چون به دلیل ساختار پیچیده، حرکات قیمتی آنها را نمیتوان به طور دقیق تشخیص داد. داراییهای معمولی برای ترید مومنتوم عالی هستند، اما درصد سود آنها به نسبت داراییها پرخطری که در بالا به آنها اشاره کردیم، کمتر است.
بسیاری از داراییها را میتوان با مومنتوم ترید کرد؛ اما در زمان اعلام یک خبر درباره آن دارایی، حتی کوچکترین نوسانات تبدیل به نوسانات زیاد میشوند. چون تریدرها واکنشهای احساسی نشان میدهند.
به دنبال داراییهای محبوب آن روز باشید؛ زمانی که یک محصول جدید معرفی میشود و یا دارایی مفهومی را معرفی میکند که توجه عموم را به خود جلب میکند. این داراییها ایده آل هستند؛ زیرا دارای نوسانات شدید در بازه زمانی نسبتا کوتاه میشوند.
کنترل ریسک قوی
ریسک مومنتوم این است که روند باید با دقت و جزئیات تشخیص داده شود، وگرنه ترید شما ناموفق خواهد بود. تلههای این روش شامل موارد زیر هستند:
- باز کردن زودهنگام پوزیشن، قبل از این که مومنتوم آن تایید شود.
- بستن دیرهنگام پوزیشن، پس از آن که قیمت اشباع شده باشد.
- نگاه نکردن به صفحه، از دست دادن تغییرات روند، معکوس شدن قیمت و یا اخباری که باعث غافلگیری بازار میشوند.
- باز نگه داشتن پوزیشن در زمانی که خواب هستید. بسیاری از تغییرات قیمتی داراییها در زمانی اتفاق میافتند که بسیاری از تریدرها پوزیشنهای روزانهشان را میبندند.
- نبستن سریع یک پوزیشن بد.
زمانبندی عالی برای ورود
بهترین تریدهای مومنتوم زمانی اتفاق میافتند که یک خبر بازار را تکان دهد. تریدرها از این فرصت استفاده میکنند و از حرکات سریع بازار سود میگیرند.
باز کردن پوزیشن در زمانی که مومنتوم قوی است، بیشترین سود و کمترین ریسک را به همراه دارد. برعکس این در دنیای واقعی اتفاق میافتد؛ چون بیشتر تریدرها دیر از فرصت استفاده میکنند و زمانی وارد میشوند که این سیکل تمام شده است.
مدیریت پوزیشن
حرفهای شدن در مدیریت پوزیشن مقداری زمان میبرد؛ چون این داراییها بیشتر مواقع اسپرد زیادی دارند و اسپردشان واید میشود. واید شدن اسپرد نیازمند حرکت بیشتر برای رسیدن به سود مورد نظر شماست. همچنین باعث میشود که شما استاپ لاس خود را پایینتر از چیزی که در نظر داشتید، قرار دهید. زیرا قیمت به محض برخورد با استاپ لاس بسته میشود. پس باید آن را طوری قرار دهید که نه ضرر بیش از اندازه متحمل شوید و نه قیمت به آن برخورد کند. محاسبه قرار دادن استاپ لاس در زمان واید شدن اسپرد، کار مشکلی است و نیاز به تمرین زیاد دارد.
مدت زمان نگهداری پوزیشن خود را با دقت انتخاب کنید؛ چون هر چه بیشتر پوزیشن شما باز باشد، ریسک شما نیز افزایش مییابد. ترید روزانه با استفاده از استراتژیهای مومنتوم میتواند خوب باشد، اما ممکن است تریدرها را وادار کند که پوزیشن خود را به منظور دریافت سود بیشتر، چند روز باز نگه دارند. برای این که تریدرهای روزانه ریسک خود را کاهش دهند، میتوانند سایز معامله خود را کاهش دهند و یا در چند دارایی ترید خود را تقسیم کنند.
خروجهای موفقیت آمیز
زمانی که قیمت به سرعت و در یک محدوده بیش از حد صعود میکند، از بازار خارج شوید. این محدوده بیش از حد را میتوانید با استفاده از میلههای عمودی (نوعی کندل) و در تایم فریم ۱ ساعته تشخیص دهید. به علاوه، این محدوده در باندهای بولینگر (Bollinger Bands) زمانی اتفاق میافتد که قیمت از سومین یا چهارمین انحراف استاندارد (Standard Deviation) در قله یا دره ۲۰ روزه باندهای بولینگر، عبور کند.
همچنین میتوانید یک خط روند رسم کنید و زمانی که قیمت خط روند را شکست و یا به آن واکنش نشان داد، از بازار خارج شوید.
نگاهی به اندیکاتور مومنتوم
برای اینکه با مفهوم اندیکاتور مومنتوم آشنا شوید، میتوانید کمی به عقب برگردید و کلاس فیزیک دبیرستان خود را مرور کنید. در درس فیزیک از تکانه یا مومنتوم به عنوان معیاری برای حرکت یاد میشود. در بازار ارز دیجیتال نیز، اندیکاتور مومنتوم معیاری است که سرعت حرکت بازار را مشخص میکند.
شما به عنوان یک معاملهگر باید بدانید که دارایی مورد نظرتان در چه سمتی حرکت میکند. به عبارت دیگر باید روند تغییر قیمت آن دارایی را در آینده بررسی کنید و متوجه شوید که آیا به سمت جلو به حرکت خود ادامه میدهد یا در جهت مخالف حرکت خواهد کرد. بنابراین میتوان این گونه نتیجه گرفت که اندیکاتور مومنتوم به تریدرها کمک میکند تا درباره انرژی قیمت داراییهای مختلف برای حرکت اطلاعاتی کسب کنند.
مومنتوم به عنوان یکی از اندیکاتورهای کاربردی این قابلیت را دارد تا قدرت یا ضعف قیمت یک دارایی را مشخص کند. ضمن اینکه اگر تاریخ را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که اندیکاتور مومنتوم در بازارهای صعودی بیشتر از بازارهای نزولی مورد استفاده قرار گرفته است. دلیل این موضوع هم طولانیتر بودن بازارهای گاوی از بازارهای خرسی است.
برای درک بهتر مفهوم اندیکاتور مومنتوم، خوب است به این نکته اشاره کنیم که اندیکاتورها راهی برای درک بهتر فرمولهای ریاضی هستند که به شکل خطی روی نمودارهای مختلف به نمایش درمیآیند. Momentum Indicator که با عبارت “MOM” نیز نمایش داده میشود، یک شاخص پیشرو است که قیمت گذشته و قیمت کنونی یک دارایی را با یکدیگر مقایسه میکند. بنابراین میتوان گفت که اندیکاتور مومنتوم به عنوان یکی از ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال در بازار ارز دیجیتال، میتواند میزان سقوط یا رشد قیمت یک دارایی را مشخص کند.
کاربردهای اندیکاتور مومنتوم
در بازار ارزهای دیجیتال نقاط مبهم زیادی وجود دارد که تریدرها و سرمایه گذاران از هر تکنیکی استفاده میکنند تا این نقاط مبهم را برای خود شفاف سازی کنند. اندیکاتور مومنتوم به عنوان یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال رمز ارزها، یکی از روشهایی است که به تریدرها کمک میکند تا نسبت به شرایط بازار و آینده ارز دیجیتال مورد نظر، دید بازتری داشته باشند. ضمن اینکه روشهای مختلفی برای استفاده از اندیکاتور مومنتوم در معاملات ارزی وجود دارد که با آنها آشنا خواهید شد.
واگرایی (Divergence)
یکی از مفاهیمی که در کنار تحلیل و بررسی اندیکاتور مومنتوم کاربرد زیادی دارد، واگرایی یا Divergence است که در دو نوع صعودی و نزولی اتفاق میافتد. زمانی که حرکت قیمت یک دارایی کاملا به سمت پایین باشد، اما پایینترین نقطه روی اندیکاتور مومنتوم در حال حرکت به سمت بالا باشد، شاهد یک واگرایی صعودی خواهیم بود. این شرایط نشان دهنده نزولی بودن روند قیمت آن دارایی است. در نتیجه آن نیز شتاب پشت فروش کاهش پیدا خواهد کرد. بنابراین اگر سیگنال خرید دریافت کردید، با توجه به این واگرایی صعودی میتوانید آن را تأیید کنید.
این موضوع در شرایطی برعکس نیز صدق میکند. یعنی اگر بازار در شرایطی باشد که روند رشد قیمت یک دارایی صعودی باشد اما نقاط اوج اندیکاتور مومنتوم به سمت پایین حرکت کند، یک واگرایی نزولی رخ داده است. بنابراین اگر سیگنالهای فروش دریافت کردید، میتوانید با توجه به این واگرایی نزولی آن را تأیید کنید.
دنبال کردن خط روند (Riding the Trend)
یکی دیگر از کاربردهای اندیکاتور مومنتوم در دنبال کردن خط حرکت آن است که اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار میدهد. شما با دقت در نمودار مورد نظر میتوانید اطلاعات زیادی از نوسانات قیمت ارز دیجیتال مورد نظر به دست آورید. برای مثال اگر خط مومنتوم به پایینترین سطح خود برسد و پس از آن مجددا روند صعودی پیدا کند، متوجه خواهید شد که آینده بازار برای دارایی مورد نظر روند روبهرشدی خواهد داشت.
خرید و فروش در کف و سقف (Trading Extremes)
استراتژی جالب و مهمی که در مقابل دنبال کردن خط روند قرار دارد، استراتژی “Trading Extremes” است. در واقع زمانی که شما قصد داشته باشید دارایی خود را با بیشترین قیمت ممکن بفروشید یا با کمترین قیمت ممکن دارایی مورد نظر را خریداری کنید، میتوانید از این کاربرد اندیکاتور مومنتوم استفاده کنید. البته نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که برای داشتن یک تحلیل درست از شرایط بازار، تنها به استفاده از یک اندیکاتور بسنده نکنید و اندیکاتورهای مختلف را برای کسب اطلاعات بیشتر استفاده کنید.
چگونگی تنظیمات و کاربری اندیکاتور مومنتوم
شاید این سؤال برای شما پیش آمده باشد که ساختار اندیکاتور مومنتوم چیست و چگونه کار میکند؟ وظیفه اصلی این شاخص، تعیین شتاب قیمت یک دارایی است که آن را از طریق اندازهگیری سرعت تغییرات قیمتی همان دارایی مشخص میکند. به عبارتی میتوان این گونه گفت که اندیکاتور مومنتوم اختلاف قیمت یک دارایی را در دوره زمانی مشخصی زیر نظر میگیرد و سپس بر اساس آن، حرکت بازار را تخمین میزند.
برای آموزش اندیکاتور مومنتوم خوب است بدانید که خط مومنتوم به وسیله قیمت بسته شدن روز اول و روز آخر یک دارایی و دوره زمانی مورد نظر ایجاد میشود. اگر “M”را اندیکاتور مومنتوم، “V” را آخرین قیمت یک دارایی و “X” را دوره زمانی دلخواه در نظر بگیریم، فرمول محاسبه این شاخص به صورت زیر خواهد بود:
M = V – VX
در همین راستا خوب است بدانید که اکثر نمودارهای موجود در صرافیها و سایتهای معتبر تحلیل ارزهای دیجیتال، اندیکاتور مومنتوم دارایی مورد نظر را در دورههای زمانی ۱۰ تا ۱۴ روزه نمایش میدهند. البته شما میتوانید این دوره زمانی را تغییر دهید تا نتایج به دست آمده را با یکدیگر مقایسه کنید و تصمیم درستی بگیرید.
روش استفاده از اندیکاتور مومنتوم
استفاده از اندیکاتور مومنتوم به دو روش کلی و در دو شرایط متفاوت امکانپذیر است:
- مستقل
- همراه با قیمت واگرایی
زمانی که قیمت یک دارایی برای مدت زمانی طولانی پایین میآید، شاخصها به سطح فروش بیش از حد خواهند رسید. در چنین شرایطی میتوان از روش مستقل استفاده کرد. علاوه بر این زمانی که قیمت یک دارایی به بالاترین حد خود برسد اما اندیکاتور این افزایش و رشد قیمت را نشان ندهد، یک واگرایی نزولی شکل میگیرد. در این شرایط استفاده از اندیکاتور مومنتوم همراه با قیمت واگرایی و در راستای ایجاد سیگنال فروش خواهد بود.
نکته جالبی که وجود دارد این است که مفهوم مومنتوم را میتوان به مفهوم لَختی یا اینرسی تشبیه کرد. در همین راستا میتوان این گونه گفت که این شاخص تمایل افزایش قیمت ارزهای دیجیتالی را نشان میدهد که قیمت آنها در گذشته نیز روندی صعودی داشته است. البته برعکس این موضوع نیز کاملا درست است و به همین منظور در شرایطی دیگر، تمایل کاهش قیمت یک ارز دیجیتالی را نمایش میدهد که قیمت آن در گذشته نیز روندی نزولی داشته است.
مفهوم جدید و جالبی که در اندیکاتور مومنتوم وجود دارد، امتیاز مومنتوم (Momentum Score) یا امتیاز حرکت سیستمی است. با توجه به این مفهوم، داراییهای مختلف بر اساس بازده کل (یک سال کامل) رتبه بندی میشوند و امتیاز کسب میکنند. بنابراین امتیاز و رتبه یک دارایی دقیقا بر اساس بازده کل آن در سال گذشته مشخص خواهد شد.
مزایای سرمایه گذاری مومنتوم
ترید مومنتوم میتواند برای تریدری که آن را کاملا میشناسد، از آن درست استفاده میکند و ریسک را به درستی مدیریت میکند، بسیار سودآور باشد.
پتانسیلهای سود بالا در مدت زمان کم
از روش ترید مومنتوم میتوان به سودهای بسیار زیادی دست یافت؛ برای مثال، شما یک رمز ارز را در قیمت ۵۰ دلار میخرید و در ۷۵ دلار میفروشید. سپس آن را با سود ۵۰ درصد میفروشید، قبل از این که قیمت خود را اصلاح کند. شما ۵۰ درصد در طول چند هفته یا چند ماه سود به دست میآورید.
پس از مدتی، پتانسیل سوددهی مومنتوم افزایش مییابد؛ زیرا شما میتوانید با افزایش سرمایهتان، پوزیشنهای بزرگتری باز کنید.
استفاده از مزیت نوسانات بازار
کلید ترید مومنتوم، توانایی تبدیل به سرمایه کردن نوسانات بازار است. سرمایه گذاران مومنتوم به دنبال ارزهایی هستند که روندشان صعودی است؛ سپس آنها را میخرند و زمانی که قیمت شروع به نزول کرد، آن را میفروشند. برای این نوع سرمایه گذاران، این راهی است که بازگشت سرمایه خود را به حداکثر برسانند.
اهرم کردن تصمیمات احساسی دیگر سرمایه گذاران
مطابق گفتههای نویسنده بلاگ “ثروت حس مشترک (A Wealth of Common Sense)”، نوشته بن کارلسون (Ben Carlson)، ایده کلی سرمایه گذاری مومنتوم، بر روی دنبال کردن بازدهی استوار است. با این وجود، تریدرهای مومنتوم با سیستم مشخصی حرکت میکنند؛ در جای مشخصی خرید میکنند و در جای مشخصی میفروشند.
به جای تحت تاثیر قرار گرفتن واکنشهای احساسی مثل اکثر تریدرها، سرمایه گذاران مومنتوم به دنبال یافتن برتری در تغییرات قیمتی ارزهای دیجیتالی هستند، که توسط تریدرهای احساسی ایجاد میشوند.
معایب سرمایه گذاری مومنتوم
سرمایه گذاری مومنتوم دارای معایبی است؛ همان نسبت ریسک به ریواردی که در استراتژیهای سرمایه گذاری دیگر وجود دارد، در اینجا نیز وجود دارد.
درست مثل قایقی که سعی میکند بر روی موجها حرکت کند، یک تریدر مومنتوم نیز همیشه در معرض خطر زمانی برای خرید و فروش قرار دارد. بیشتر این تریدرها برای سودهای بیشتر، این ریسک را میپذیرند.
بازدهی بالا
بازدهی بالا میتواند از لحاظ کارمزد گران تمام شود. حتی صرافیها و بروکرهایی با هزینههای پایین، با مشکل کارمزد بالا مواجه هستند. این مشکل اصلی تریدرهای مومنتوم تازه کار است.
تمرکز بر روی زمان
تریدرهای مومنتوم مدام در طول روز جزئیات بازار را بررسی میکنند؛ زیرا با بالا و پایینهای بازار سر و کار دارند. پس نیاز دارند که سریعا وارد بازار شوند و سریعا از آن خارج شوند. برای همین، آنها تمام اخبار را دنبال میکنند تا اخبار منفی که ممکن است تریدرها را بترساند را پیدا کنند.
حساسیت بازار
سرمایه گذاری مومنتوم اکثرا بر روی بازارهای گاوی جواب میدهد؛ زیرا ترید در بازارهای خرسی برای تریدرها سختتر است. مارجین سود سرمایه گذاری مومنتوم زمانی جمع میشود، که تریدر کاملا هوشیار باشد و کار اشتباهی نکند.
آیا مومنتوم برای شما مناسب است؟
سرمایه گذاری مومنتوم برای همه تریدرها مناسب نیست. به عنوان یک سرمایه گذار فردی، تمرین ترید مومنتوم اکثرا منجر به ضرر در سبد سهام میشود.
زمانی که شما در روند صعودی خرید میکنید یا در روند نزولی میفروشید، در واقع دارید به اخبار قدیمیتر واکنش نشان میدهید. اما تریدرهای حرفهای به اخبار جدید واکنش نشان میدهند و زودتر از شما وارد بازار میشوند. آنها زودتر از شما خارج میشوند و شما را با دیگر تریدرهای بدشانس تنها میگذارند.
اگر شما زمان خود را به درستی مدیریت کنید، آگاهی بیشتری از کارمزدها و معکوس شدن روند و در کل مواردی که باعث کاهش سود شما میشوند، خواهید داشت.
انواع اندیکاتور مومنتوم
برای بررسی شتاب و سرعت قیمت یک دارایی در بازار، باید از اندیکاتورهای مختلفی استفاده کرد تا نتیجه قابل اعتمادی به دست بیاید. انواع اندیکاتورهایی که معامله گران و تحلیلگران میتوانند از آن استفاده کنند، عبارتاند از:
- میانگین متحرک واگرایی همگرایی (Moving Average Convergence Divergence)
- نرخ تغییر (Rate of Change)
- نوسانگر تصادفی (Stochastic Oscillator)
- شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index)
- شاخص میانگین جهت دار (Average Directional Index)
میانگین متحرک واگرایی همگرایی دارای دو خط سیگنال و شاخص MACD است. زمانی که خط MACD از پایین خط سیگنال عبور کند، سیگنال خرید و هنگامی که از بالای آن عبور کند سیگنال فروش ایجاد خواهد شد. نرخ تغییر یا ROC نیز نشان دهنده سرعت تغییر قیمت یک دارایی در یک زمان خاص است که به صورت نسبی بیان میشود. دارایی که نرخ تغییر مثبتی داشته باشد احتمالا قیمت آن افزایش پیدا خواهد کرد و در چنین شرایطی شاهد سیگنال خرید خواهیم بود. در ادامه به بررسی سه مورد از کاربردیترین انواع اندیکاتورهای مومنتوم میپردازیم.
نوسانگر تصادفی (Stochastic Oscillator)
یکی از انواع اندیکاتور مومنتوم، نوسانگر تصادفی است که تحلیلگران و معاملهگران از آن برای مقایسه قیمت بسته شدن یک دارایی در یک بازه زمانی مشخص استفاده میکنند. نوسانگر تصادفی بدون در نظر گرفتن حجم و قیمت یک دارایی در بازار، حرکت و سرعت آن را دنبال میکند. به عبارتی میتوان گفت که به معاملهگران کمک میکند تا مناطق اشباع فروش و اشباع خرید را شناسایی کنند و نوسان آن بین ۰ تا ۱۰۰ خواهد بود. زمانی که اندیکاتور عدد بالای ۸۰ را نشان دهد، منطقه مورد نظر را به عنوان اشباع خرید و اگر عدد نهایی پایینتر از ۲۰ باشد، منطقه مورد نظر به عنوان منطقه اشباع فروش معرفی خواهد شد.
شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index)
شاخص قدرت نسبی به عنوان یکی دیگر از انواع اندیکاتور مومنتوم، معیاری برای مشاهده تغییرات قیمت یک دارایی و سرعت تغییر آن در یک بازه زمانی مشخص است که نوسان آن نیز بین ۰ تا ۱۰۰ خواهد بود.
شاخص میانگین جهت دار (Average Directional Index)
شاخص میانگین جهت دار یا ADX به عنوان آخرین اندیکاتور مومنتوم به صورت کاملا گروهی و برای اندازهگیری حرکت قیمت یک دارایی و مشخص کردن جهت حرکت آن مورد استفاده قرار میگیرد. مقدار میانگین جهت دار معمولا عدد ۲۰ یا بالاتر از آن را نشان میدهد و زمانی که عدد به نمایش درآمده کمتر از ۲۰ باشد، بازار مورد نظر «بازار بدون جهت» نام خواهد گرفت.
موارد استفاده و مزایای استفاده از اندیکاتور مومنتوم
کاربران بازار ارز دیجیتال به کمک اندیکاتور مومنتوم میتوانند تغییرات قیمت یک ارز دیجیتال در یک دوره زمانی مشخص را بررسی کنند. علاوه بر این این اندیکاتورها سیگنالهایی به معاملهگران ارائه میدهند که معمولا به کمک واگرایی ناشی از نوسانات قیمت شناسایی شده است. تریدرها نیز به کمک این سیگنالها میتوانند هنگام انجام معاملات ارزی خود تصمیمات درستتری بگیرند. برای مثال اگر شما قصد سرمایه گذاری در ارز دیجیتال فایل کوین را داشته باشید، علاوه بر شناخت لیست والتهای فایل کوین، باید به تحلیل این ارز دیجیتال در بازار رمز ارزهای نیز بپردازید.
نکته دیگری که درباره موارد استفاده اندیکاتور مومنتوم وجود دارد این است که به اندازهگیری قدرت تغییرات و نوسانات قیمت داراییهای مختلف کمک میکند. البته باید توجه داشته باشید که این شاخص، مسیر حرکت قیمت این داراییها را در نظر نمیگیرد. دقیقا به همین دلیل است که برای داشتن یک تحلیل تکنیکال درست باید از تمام ابزارهای تجزیه و تحلیل استفاده کرد.
تحلیلگران حرفهای با استفاده از اندیکاتور مومنتوم میتوانند تفاوت قیمت فعلی یک دارایی را با قیمت آن در دورههای زمانی مختلف در گذشته به شکل درصدی مشاهده کنند. در این صورت این شاخص به شکل درصدی نمایش داده میشود و تحلیل و بررسی آن نیز آسانتر خواهد شد. به این صورت که اگر اندیکاتور بالای ۱۰۰ باشد، حرکت این شاخص کاملا صعودی و اگر پایین ۱۰۰ باشد حرکت آن نزولی است.
جمع بندی:
ترید مومنتوم برای همه نیست، اما اگر به درستی انجام شود، اکثرا سود بسیار خوبی به همراه دارد. این نوع ترید باید با نظم و دیسیپلین دقیقی انجام شود؛ چون تریدرها باید با اولین نشانه ضعف روند، دارایی خود را بفروشند و بلافاصله در یک بازار دیگر پوزیشن باز کنند. همچنین این اندیکاتور به ندرت به صورت تکی استفاده میشود و برای تشخیص روند، با اندیکاتورهای دیگر ترکیب میشود. به محض این که روند تشخیص داده شد، اندیکاتورهای مومنتوم ارزشمند میشوند؛ زیرا قدرت و سرعت حرکت قیمت را تشخیص میدهند.
فاکتورهایی چون کمیسیون، این نوع ترید را برای بسیاری از تریدرها غیرعملی میکند. اما این قضیه کم کم تغییر میکند؛ زیرا بروکرها و صرافیهایی که کارمزد کمی میگیرند، نقش پررنگتری برای تریدرهای کوتاه مدت بازی میکنند.