شبکه iExec (آی اگزک) یک پلتفرم رایانش ابری بر روی بلاکچین اتریوم است. این شبکه به کاربران کمک میکند تا با فناوری محاسباتی فضای ابری، برنامههای غیرمتمرکز خود را بسازند. همچنین، بلاکچین این پلتفرم به برنامههای غیرمتمرکز امکان استفاده از منابع و خدمات به صورت مقرون بهصرفه را میدهند.
ظرفیت محاسباتی محدود بلاکچین برای اجرای برنامههای غیرمتمرکز (dApps)، مسئلهای آزاردهنده است. تاخیرهای فراوان در پروتکل، ماشینهای مجازی ناکارآمد و فضاهای ذخیرهسازی کمحجم همگی به مشکلات دامن میزنند. راهکار iExec با ارائه سرویسهای ابری رایانش اطلاعات بلاکچین، برای مواجهه با این مشکلات و معرفی برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین راهاندازی شده است.
شبکه آی اگزک علاوه بر این، امکان ایجاد برنامههای نسل سوم وب را نیز به سادگی فراهم میکند. البته برای اینکه بدانیم کاربرد شبکه iExec چیست و چطور میتواند به اهداف و چشماندازهای خود برسد، نیاز است که مواردی مانند نقشه راه و همچنین رمزارز بومی این شبکه با نام توکن RLC را نیز مدنظر قرار دهیم.
این شبکه دارای یک توکن بومی با نماد RLC است که از اختصار عبارت Run on Lots of Computer گرفته شده که به معنای اجراشدن بر روی سیستمهای متعدد است. در ادامه دقیقتر توضیح میدهیم که شبکه آی اگزک و کاربرد ارز RLC چیست و چطور به کاربران کمک میکند.
نکات مهم مقاله:
🟣 اجاره منابع محاسباتی در بلاکچین، یکی از شیوههای کسب درآمد است که شبکه iExec نیز بر همین اساس بنا شده است.
🟣 هدف از راهاندازی آی اگزک تنها کسب درآمد نیست؛ بلکه دسترسی آسان به خدمات و همچنین ایمنی بلاکچین از جمله اهداف این شبکه به شمار میرود.
🟣 هزینه استفاده از منابع محاسباتی و پاداش تامین این منابع در قالب رمزارز بومی این شبکه با نام RLC پرداخت میشود.
🟣 شبکه iExec همچنین یک بازار نسل سوم است که ساخت اوراکلها و برنامههای Web 3 را امکانپذیر میکند.
فهرست محتوا
معرفی پلتفرم iExec RLC
یکی از فناوریهایی که این روزها بهشدت مورد توجه قرار گرفته، فضای ابری و استفاده از آن است. فضای ابری در واقع، یک فضای برای ذخیره اطلاعات، بدون پر شدن حافظه سیستم و کاهش سرعت آن است. یعنی، زمانی که لپتاپ شما حافظه کمی برای ذخیرهسازی اطلاعات دارد و پرشدن آن به معنای کندی و کاهش سرعت است، شما میتوانید از فضای ابری کمک بگیرید؛ اطلاعات خود را در آن ذخیره کرده و از حافظه سیستم هم استفاده نکنید. این فناوری شامل بلاکچینها و ارزهای دیجیتال هم میشود.
فناوری بلاکچین در کنار کاربردهایی که دارد، دارای مشکلات زیادی هم است. از این رو، پلتفرمهایی با به کارگیری راهکارهای خلاقانه، سعی بر رفع این مشکلات دارند. یکی از این راهکارها، پلتفرم iExec است. این پلتفرم در واقع یک فضای رایانش ابری و منبع باز (Open Source)است و به کاربرانش اجازه میدهد تا با هزینه بسیار کم، به برنامههای غیرمتمرکز (DApps) دسترسی پیدا کنند.
به زبان سادهتر، آی اگزک به شما کمک میکند تا زیرساخت رایانشی بلاکچین خود را توسعه دهید. در کنار آن نیز، آی اگزک خود بهتنهایی دارای یک بلاکچین است که به شما امکان استفاده از خدماتی همچون پایگاه داده، میزبانی وب، سرورها و برنامههای SaaS را با هزینه بسیار کم میدهد.
تاریخچه مختصری از پروژه iExec RLC
پروژه iExec RLC به دست دو فرد با نامهای ژیل فداک(Gilles Fedak) و هایوو (Haiwu) راهاندازی شد. ژیل فداک که مدیر عامل و بنیان گذار این پلتفرم است، در سال ۲۰۰۳، مدرک دکترای خود در رشته فلسفه و کامپیوتر را از دانشگاه Paris Sud گرفت. پس از آن، او توانست در لیون فرانسه با عنوان محقق در موسسه تحقیقاتی INRIA (Inventeurs du Monde Numerique)کار کند.
هایوو نیز که یکی دیگر از بنیانگذاران آی اگزک است، مسئولیت ریاست بخش APAC در آی اگزک را دارد. پیش از این، هایوو استاد آکادمی علوم چین، بنیانگذار iRentCPU، استادیار دانشگاه Hohai، کارشناس مهندس تحقیقات در INRA و مهندس تحقیقات انتقال نوآوری در ENS بود. مدرک تحصیلاتی هایوو، دکترای علوم محاسبات از دانشگاه علوم و فنون لیل در فرانسه است.
ارز دیجیتال RLC چیست؟
برای آشنایی با رمزارز iExec RLC، باید بگوییم که پلتفرم iExec دارای توکن بومی با نماد RLCاست. این توکن از استاندارد ERC-20 پیروی میکند و قراردادهای هوشمند آن تنها در بلاکچین اتریوم اجرا میشود. در زمان نگارش این مقاله، ارز RLC در میان ارزهای دیجیتال، رتبه ۲۵۶ را دارد و در حال حاضر با قیمت ۰٫۸۳ دلار معامله میشود. عرضه کل واحدهای توکن RLC معادل با ۸۶,۹۹۹۷۸۵ بوده و در حال حاضر، ۸۰,۹۹۹,۷۸۴,۹۹ RLC در حال گردش است.
عبارت RLC مخفف Run on Lots of Computer به معنای «قابل اجرا روی تعداد زیادی کامپیوتر» است. عرضه این توکن نخستین بار در تاریخ ۱۹ آوریل ۲۰۱۷ (۳۰ فروردین ۱۳۹۶) انجام شد و تمام توکنها در کمتر از ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه به فروش رفت. به این ترتیب، عرضه اولیه RLC در فهرست ۵ مورد از بزرگترین ICOهای آن زمان قرار گرفت.
به گزارش صرافی سیمیا و در زمان نگارش این مقاله (۲۱ فروردین ۱۴۰۲)، قیمت توکن RLC برابر با ۱.۶۹ دلار است و این رمزارز در رتبه ۲۵۶ بازار قرار دارد. بیشترین قیمت آر ال سی در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۴۰۰ در مبلغ ۱۵.۵۱ دلار و کمترین قیمت آن در تاریخ ۲۴ آذر ۱۳۹۷ در ۰.۱۵ دلار ثبت شده است. حجم معاملات توکن آر ال سی در ۲۴ ساعت گذشته برابر با ۶,۲۳۲,۲۲۹ دلار بوده است. ارزش بازار ارز دیجیتال RLC حدودا برابر ۱۲۲.۷ میلیون دلار و عرضه در گردش آن برابر با ۷۲,۳۸۲,۵۴۸.۰۷ توکن RLC است.
ایده و هدف راهاندازی پلتفرم آی اگزک
اکثر کسبوکارها امروزه از انواع سرویسهای رایانش ابری برای دستیابی به فضای ذخیرهسازی یا قدرت محاسباتی استفاده میکنند. مزیت استفاده از این سرویسها، از بین رفتن هزینههای بالای سرمایهگذاری روی تجهیزات و مدیریت فعال سرویسهاست. علاوه بر کاهش هزینهها، عدم نیاز به فضای نگهداری فیزیکی و پرسنل فنی، سازمانها از سرویسهای ابری به منظور بهبود مقیاسپذیری و کارآمدی عملیاتی خود نیز بهره میبرند. آی اگزک به دنبال آن است که از سیستمهای مبتنی بر نسل دوم وب عبور کند و به منبعی برای رایانش ابری بلاکچین تبدیل شود.
هدف شبکه iExec فراهم کردن برنامههای غیرمتمرکز روی بلاکچینی مقیاسپذیر و ایمن است که دسترسی به خدمات، مجموعه دادهها و منابع محاسباتی موردنیاز برای آن آسان باشد. این تکنولوژی بر قراردادهای هوشمند اتریوم تکیه دارد و امکان ایجاد زیرساختهای ابری مجازی را فراهم میکند. چنین زیرساختهایی سرویسهای محاسباتی با عملکرد بالا را تامین میکنند. آی اگزک همچنین به دنبال فراهم کردن امکان کسب درآمد در ازای استفاده از Datasetهاست؛ این یعنی دستیابی به دادهها برای اجرای برنامههای مشخص.
عملکرد شبکه iExec
اگر بخواهیم یک توصیف برای شبکه iExec داشته باشیم، باید بگوییم که این شبکه یک بازار قدرت محاسباتی است. در این شبکه، افرادی که قصد اجرای برنامه غیرمتمرکز بر روی بلاکچین اتریوم را دارند، این قدرت محاسباتی را از دیگر کاربران آی اگزک اجاره میکنند. تجربه کاربری برنامههای غیرمتمرکز، کمی مشابه با برنامههای متمرکزی مانند توییتر (Twitter) است؛ با این تفاوت که برنامههای غیرمتمرکز برای اجرا به واسطه نیاز ندارند و توسط برنامههای کامپیوتری کنترل میشوند.
در گذشته، اگر کسی قصد راهاندازی یک وبسایت را داشت، باید سرورهای خود را در اینترنت راهاندازی میکردند. اما با گذشت زمان، سیستمهای محاسباتی به نام ابری ظاهر شدند که مدیریت را به خدماتی مانند آمازون و مایکروسافت منتقل کردند. برنامههای غیرمتمرکزی که بر روی بلاکچین ساخته میشوند، نمیتوانند از این پلتفرمها استفاده کنند؛ چرا که این پلتفرمها توسط نهاد مرکزی کنترل میشوند.
اما در این میان نقش شبکه iExec و ارز دیجیتال RLC چیست؟ آی اگزک در این شرایط به کمک این برنامههای غیرمتمرکز میآید تا با کمک قدرت محاسبات غیرمتمرکز خارج از زنجیره، این مشکل را حل کند. کاربران نیز در ازای دریافت این خدمات، توکن RLC پرداخت میکنند. با پرداخت توکن RLC، شما میتوانید از خدماتی همچون قدرت محاسباتی و واحدهای پردازش گرافیکی استفاده کنید.
پلتفرم iExec چطور کار میکند؟
iExec برای پشتیبانی از برنامههای غیرمتمرکزی که قصد استفاده از این پلتفرم را دارند، محاسبات سنگین را به صورت برونزنجیرهای انجام میدهد. البته توابع و عملکردهای آنچین، همچون گذشته به کار خود ادامه میدهند. به منظور پیادهسازی این امر، iExec از یک روش محاسباتی Desktop Grid (محاسبات داوطلبانه) با نام XtremeWeb-HEP استفاده میکند. در این روش، منابع محاسباتی استفادهنشده کاربران روی هم جمع میشوند و میتوان از آنها برای انجام امور مختلفی مثل اجرای dAppها استفاده کرد.
آی اگزک از یک پروتکل جدید با نام گواه اثبات مشارکت (Proof of Contribution یا به اختصار PoCo) بهره میبرد که امکان اجماع خارج از زنجیره را فراهم میکند. به لطف این فناوری، تامینکنندگان منبع خارج از شبکه از منابع تاییدشده خود مستقیما در بلاکچین استفاده خواهند کرد. از الگوریتم اجماع آی اگزک، به منظور ارتباط میان زیرساختهای توزیعشده XtremWeb-HEP استفاده میشود. این ارتباط به کمک بازار سرویسهای ابری غیرمتمرکز آی اگزک امکانپذیر است که اعتماد میان مشارکتکنندگان بازار را تامین میکند. پروتکل اجماع پوکو همچنین ستون اصلی تعیین امتیاز شهرت و اعتبار کارگران (Worker) شبکه است. در ادامه در مورد Workerها و سایر نقشهای فعال در این شبکه صحبت میکنیم.
در این شبکه برای کاهش میزان انرژی مورد نیاز برای اجرای سرورها و دستگاههای خنککننده، سرورها را میتوان خارج از دیتاسنتر قرار داد. یک سیستم ابری توزیعشده با فراهم کردن دسترسی آسان به چنین دستگاههایی، میتواند تولید کربن ناشی از دیتاسنترها را به میزان چشمگیری کاهش دهد. این در حالی است که دادهها را به تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نزدیکتر میکند. در تصویر زیر، خطچینهای سبزرنگ تراکنشهای بلاکچین را نشان میدهند و خطچینهای زرد، نماینده محاسبات برونزنجیرهای هستند. این تصویر به خوبی نشان میدهد که ساختار iExec چگونه است.
عوامل فعال در شبکه iExec
در شبکه iExec چهار نقش اصلی وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- کاربران (User): کاربران این پلتفرم اغلب آنهایی هستند که به دنبال سرویسهای رایانش ابری غیرمتمرکز هستند.
- تامینکنندگان (Application Provider): اینها همان شرکتها یا توسعهدهندگان مستقلی هستند که سرویسهای برنامههای غیرمتمرکز را در مارکت پلیس آی اگزک تامین میکنند.
- کارگران (Worker): این عوامل، منابع محاسباتی درخواستی کاربران را با اقداماتی خاص فراهم میکنند و در ازای آن پاداشهایی در قالب RLC دریافت میکنند. این کارگران میتوانند خود به صورت مستقل عمل کنند یا منابع سایر کارگران را جمع آوری کنند.
- زمانبند (Scheduler): آی اگزک بر شبکه توزیعشدهای از اسکجولرها تکیه دارد تا عملیات کارگران را ساماندهی، وظایف کاربران را به کارگران واگذار و کیفیت کار کارگران را امتیازدهی کند. تنظیمکنندگان در ازای مدیریت زیرساخت بازار iExec، پاداشهایی در قالب توکن RLC دریافت میکنند.
زمانی که معاملهای در بازار سر میگیرد، مکانیزم اجماع پوکو مشارکتهایی را که توسط کاربران از طریق میانافزار XtremeWeb-HTP انجام میشود، اعتبارسنجی میکند. کارگرانی که توسط اسکجولرها برای اجرای وظایف انتخاب شدهاند، یک گواه درونزنجیرهای مبنی بر مشارکت خود دریافت خواهند کرد. در این مرحله است که کارگران، امکان دستیابی به مجموعه دادههای موردنیاز برای تکمیل وظایف خود را به دست میآورند. تصمیم اسکجولرها برای واگذاری وظایف به کارگران، به صورت آنچین ثبت و ضبط میشود تا امکان انجام اعمال و اقدامات مخرب وجود نداشته باشد.
ویژگیهای مهم RLC چیست؟
برخی از ویژگیها در پلتفرم iExec باعث میشود تا به یک پلتفرم منحصر به فرد تبدیل شود. از مهمترین ویژگیهای آی اگزک میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- خدمات اوراکل (Oracle): این ویژگی آی اگزک مربوط به برنامههای غیرمتمرکز (DApps) میشود. از آن جایی که بلاکچینها در فضای Silos کار میکنند، با دادههایی خارج از این محدوده تعاملی ندارند. حالا شما با یک منبع داده و یک مرورگر، میتوانید دادههای خود را از یک نقطه مشخص به اوراکل آن برنامه غیرمتمرکز در آن واحد ارسال کنید.
- بازار Web3: بازار Web3 به کاربران کمک میکند تا حافظه خود را اجاره دهند. کاربران از این طریق دستگاه خود را متصل میکنند و حافظه را اجاره میدهند.
- iExec SDK: در این بخش، کاربران از طریق SDK یا کیت توسعه نرم افزار میتوانند محاسبات خارج از زنجیره خود را از طریق پلتفرم غیرمتمرکز iExec انجام دهند.
مزایا و معایب RLC چیست؟
تاکنون با کاربرد و سرویسهای آی اگزک آشنا شدیم اما برای به دست آوردن ارزیابی دقیقتر از این پروژه، بهتر است بدانیم که مزایا و معایب شبکه آی اگزک و ارز دیجیتال RLC چیست.
مزایای RLC
- زیرساختهای عمومی و ترکیبی و خصوصی
- قابلیت چند برنامهای
- مدیریت داده
- مبتنی بر بلاکچین اتریوم
- استفاده از قراردادهای هوشمند
معایب RLC
- کندتر شدن روند رشد قیمت ارز دیجیتال RLC
- تنوع بالای سرویسها و احتمال عدم توسعه تمامی خدمات
- کاهش سرمایهگذاری در این پروژه
نقشه راه شبکه iExec
نقشه راهی که آی اگزک در وبسایت خود منتشر کرده است، گامهای پیشرفت این پروژه را از سهماهه پایانی سال ۲۰۲۰ نشان میدهد. مروری بر برخی وقایع مهم این شبکه میتواند ما را متوجه مسیر این پروژه کند.
آنچه تاکنون انجام شده است
- لیست شدن توکن RLC در صرافی Crypto.com، کوین بیس، کوکوین، بایننس و هیوبی
- تبدیل شدن آی اگزک به عنوان تامینکننده سرویس اینتل
- راهاندازی گالری و کارخانه اوراکل iExec
- انتشار ورژن ۷ آی اگزک
- رونمایی از برنامه توسعهدهندگان
- فارمینگ توکن RLC در سوشی سواپ
- بهبودهایی در زمینه رابط کاربری جامعه و کاربران
- ساخت ۱۸۰۰ اوراکل غیرمتمرکز
- برنامه Web3 آی اگزک
- بهروزرسانیهای فنی
- شرکت در ONTOCHAIN که پروژهای برای قدرت بخشیدن به راهکارهای مدیریت دانش مبتنی بر بلاکچین است.
برنامههای سال ۲۰۲۳
- بهروزرسانی نسخه هشت iExec
- برنامه Learn & Earn رمزارز RLC
- ایجاد کمپینهای بازاریابی و رسانه Web 3
- شرکت در رویداد ETHCC 6 (انجمن توسعهدهندگان اتریوم)
- چندین همکاری و مشارکت با پروژههای مختلف
- محاسبات محرمانه و NFT برای دادههای شخصی
خرید و فروش ارز دیجیتال RLC
برای خرید هر ارز دیجیتال، شما نیاز به اتصال به صرافیهایی دارید که از آن ارز دیجیتال پشتیبانی کند. برخی از صرافیهایی که از ارز دیجیتال RLC پشتیبانی میکنند، عبارتاند از:
- صرافی بایننس (Binance)
- صرافی کوین بیس (CoinBase)
- صرافی کوکوین (Kucoin)
- صرافی کراکن (Kraken)
- صرافی بیت هامب (Bithumb)
- صرافی بیت رکس (Bittrex)
- صرافی سیمیا
با توجه به تحریمهای مالی علیه ایران، احتمال مسدود شدن حساب کاربری ایرانیان در صرافیهای متمرکز وجود دارد و نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال RLC در صرافیهای غیرمتمرکز یا صرافیهای ایرانی، آسانتر است.
کیف پولهای مناسب برای ارز دیجیتال RLC
مرحله بعد از خرید ارز دیجیتال RLC، پیدا کردن کیف پولهایی مناسب برای نگهداری این ارز دیجیتال است. برخی از این کیف پولها عبارتاند از:
- کیف پول سختافزاری لجر (Ledger): استفاده از این کیف پول نرمافزاری کمی پیچیده است و معمولا سرمایهگذاران حرفهای برای نگهداری داراییهای زیاد خود از آن استفاده میکنند؛ چرا که امنیت بسیار بالایی دارند.
- کیف پول نرمافزاری تراست والت (Trust Wallet): از بهترین کیف پولهای نرمافزاری است که برای تلفن همراه هوشمند اندروید و آیفون مورداستفاده قرار میگیرد.
- کیف پول نرمافزاری متامسک (MetaMask): این کیف پول در نسخههای اندروید، IOS و نسخه تحت وب ارائه میشود.
- کیف پول نرمافزاری اتمیک (Atomic Wallet): این کیف پول هم در نسخههای اندروید، IOS، ویندوز و مک ارائه میشود.
پیشبینی آینده ارز دیجیتال RLC
طبق اطلاعات موجود در وبسایت CoinMarketCap، قیمت ارز دیجیتال RLC در سال ۲۰۱۸، یعنی تقریباً ۶ ماه پس از معرفی توکن، به اوج قیمت خود یعنی ۳٫۸۰ دلار رسید. ولی پس از آن، در یک بازه دو ساله، یعنی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰، با افت قیمت روبهرو شد و ارزش آن به ۰٫۱۸ تا ۱٫۸۰ دلار رسید. در سال ۲۰۲۱، بهصورت کاملاً ناگهانی، RLC به یک روند صعودی بیسابقه رسید و با قیمت ۱۱٫۶۵ دلار معامله شد. مجددا این ارز دیجیتال سقوط کرد و در ماه جولای همان سال به قیمت ۲٫۱۳ دلار کاهش یافت.
طبق پیشبینیهای انجام شده، انتظار بسیار بالایی از این ارز دیجیتال تا سال ۲۰۲۵ وجود ندارد. بر اساس نظر کارشناسان این حوزه، پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۲۵، به حداکثر ۱٫۷ دلار، حداقل ۱٫۳ دلار و میانگین ۱٫۵ دلار برسد. در هر صورت، این پیشبینی نشان میدهد که چندان نمیتوان به آینده ارز دیجیتال RLC امیدوار بود؛ مگر آنکه تحول و توسعه قابل توجهی در ساختار و برنامههای آن رخ دهد.
معرفی تیم پروژه آی اگزک
افراد زیادی برای راهاندازی و توسعه پروژه iExec با یکدیگر همکاری میکنند که در زیر نام چند تن از مهمترین آنها را با هم مرور میکنیم.
- ژیل فداک (Gilles Fedak) همبنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی
- هایوو هه (Haiwu He) همبنیانگذار و سرپرست بخش شرق آسیا و اقیانوسیه
- اولگ لودیژنسکی (Oleg Lodygensky) سرپرست فنی
- جرمی برنارد (Jérémy Bernard) توسعهدهنده ارشد جاوا
- فردریک کوردیه (Frédéric Cordier) توسعهدهنده ارشد جاوا
جمعبندی:
محاسبات بلاکچین فرایندی هزینهبر است که خیلیها از عهده آن برنمیآیند. شبکه iExec با هدف فراهم کردن قدرت محاسباتی در هنگام تقاضا، نیاز برنامههای غیرمتمرکز را برطرف میکند. این پلتفرم که روی بلاکچین اتریوم قرار دارد و با استفاده از قراردادهای هوشمند کار میکند، گزینه مناسبی برای افرادی است که به دنبال ایجاد اوراکلها و منابع مورد نیاز برای اجرای dAppها هستند. حالا که میدانید شبکه iExec چیست و چه ساختاری دارد.
سوالات متداول:
+شبکه iExec چیست؟
شبکهای است برای ارتباط میان تامینکنندگان سرویسهای رایانش ابری و کاربران این سرویسها که این ارتباط در بازاری باز و غیرمتمرکز انجام میشود. امکان کسب درآمد از فضای محاسباتی، برنامهها و مجموعه دادهها در این شبکه وجود دارد.
+ارز دیجیتال RLC چیست؟
رمزارز بومی شبکه آی اگزک و یک توکن ERC20 است که در ازای تامین منابع محاسباتی و سایر خدمات، به فعالان و کارگران این شبکه اعطا میشود.